Bulion i inne namiętności
135 min.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin. Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
- Nagroda za reżyserię na MFF w Cannes
W repertuarze
- 11 września 15:30 Duża sala [KUP BILET]
- 12 września 15:30 Duża sala [KUP BILET]
- 17 września 15:15 Duża sala [KUP BILET]
- 18 września 12:30 Duża sala [KUP BILET]
- 18 września 15:15 Duża sala [KUP BILET]
- 19 września 15:15 Duża sala [KUP BILET]
- 20 września 17:30 Duża sala [KUP BILET]
- 22 września 17:30 Duża sala [KUP BILET]
- 24 września 17:30 Duża sala [KUP BILET]
- 25 września 17:30 Duża sala [KUP BILET]